Zilveren Kei Hangout: nieuwe creatieve ontmoetingsplek in Hilversum

Breakdance, street art, printen op textiel, potje rappen: jongeren tussen de 12 en 23 jaar hoeven zich deze kerstvakantie niet te vervelen. In de Zilveren Kei Hangout kunnen zij elkaar maandag 27 december 2021 tot en met 20 februari 2022 regelmatig ontmoeten en onder begeleiding van een kunstenaar hun creatieve talent aanspreken.

“Eindelijk weer iets voor jongeren om naar uit te kijken: de Zilveren Kei Hangout. Deze tijdelijke creatieve en sociale ontmoetingsplek is gevestigd in het Creative Image Lab op de Gooische Brink (de pop-uplocatie van het Grafisch Atelier Hilversum). Jongeren kunnen er gratis kennismaken met verschillende kunstvormen, gericht op beeld en dans. Ervaring niet nodig; de Zilveren Kei Hangout is een inclusief project waaraan alle jongeren kunnen meedoen. 

Zelf maken: van comic book tot graffiti
De Hangout heeft een Walk-in waar elke jongere kan binnen lopen en zelf een werkstations kan uitkiezen. Zelf een magazine of comic book maken? Een dans of breakdance choreografie bedenken? Kennismaken met de wondere wereld van mixed media? Of het gesproken woord als kunstvorm? Dat kan allemaal in de Zilveren Kei Hangout Walk-in. In de eerste week  kan iedereen kennismaken met de verschillende onderdelen tijdens 2-uur durende workshops. In het Skills lab zijn er daarna minicursussen (6 uur) te volgen, gegeven door professionals.

Jongeren blij met initiatief
De Zilveren Kei is in 1992 in het leven geroepen door de Gooi- en Eemlander als aanmoedigingsprijs voor jong talent in de beeldende kunst. Sinds dit voorjaar is de opzet anders. De focus van de Zilveren Kei Hangout richt zich op het proces van leren en inspireren van en met elkaar. Afgelopen mei was de eerste – zeer succesvolle – editie. Onder begeleiding van lokale kunstenaars maakten jongeren kunst voor de tentoonstelling ZK2021 EXPO. Het bleek een schot in de roos. Jongeren in het bijzonder snakken naar evenementen die ze al zo lang moeten missen. “Veel deelnemers betreurden het dat er zo weinig voor hen te doen is op creatief vlak. De aanhoudende coronamaatregelen vergroten deze behoefte,” zegt Esmee Hickendorff, cultuurcoach in gemeente Hilversum en organisator van de Zilveren Kei namens Grafisch Atelier Hilversum. “Het is daarom erg mooi én belangrijk dat Gemeente Hilversum met Actieplan Jeugd extra ruimte geeft om meer voor jongeren te doen.” 

Openingstijden
Na de Kick-off week van 27 tot en met 31 december is de Hangout tot 20 februari 2022 elke week geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De resultaten zijn te zien in een etalage expositie tijdens de voorjaarsvakantie. Inschrijven voor het workshops en minicursussen kan via het formulier op zilverenkei.nl. Op de website en social mediakanalen van Zilveren Kei is het actuele programma overzicht te vinden. 

Over Zilveren Kei Hangout
De Zilveren Kei Hangout is een speciale editie van de Zilveren Kei. Georganiseerd door Stichting Grafisch Atelier Hilversum in samenwerking met Dynamic Arts en speciaal voor de jeugd die te lijden heeft onder de Corona lockdowns. Zilveren Kei Hangout wordt mogelijk gemaakt met steun van gemeente Hilversum Actieplan Jeugd Samenwerkingspartners zijn Lab Mediaplein, Bibliotheek Hilversum en StikGoed Bezig. De locatie is aangeboden door E.CP en ID bedrijfsmakelaars. Deelname aan de Zilveren Kei is in veel gevallen kosteloos. Voor de minicursussen vragen we een kleine bijdrage. Het event wordt georganiseerd volgens de richtlijnen van het RIVM.