Win jij de Zilveren Kei 2018? 

Wat zijn de voorwaarden?
De ZK2018 is een wedstrijd voor beeldende kunst waar je jouw creativiteit mee kan laten uitblinken. Het werk moet een beeldende kwaliteit hebben en geëxposeerd kunnen worden. Onder een beeldende kwaliteit wordt bedoeld dat jouw werk een verhaal vertelt, jouw verhaal.

Welke materialen en technieken zijn gebruikelijk?
Traditionele materialen en technieken zijn mogelijk zoals schilderijen, tekeningen, beelden uit hout/keramiek/glas/steen textiel, fotografie etc, maar ook digitaal werk zoals film, games en animaties zijn denkbaar. Je kunt jezelf inschrijven met eigen werk of ervoor kiezen om een groepswerk te bedenken.

Wat kan ik winnen?
Er worden 2 prijzen uitgereikt: een publieksprijs en een juryprijs. In alle gevallen ontvang je een ZK2018 AWARD en een Museum Jongerenkaart. Maar dat is nog niet alles! Ben je winnaar van de juryprijs dan win je een waardebon naar keuze t.w.v. €250. Ben je winnaar van de publieksprijs dan win je een waardebon ar keuze t.w.v. €100. Je kunt de waardebon gebruiken om materiaal aan te schaffen binnen jouw eigen domein.

Ik wil zelf meedoen. Wat moet ik doen?
Vul de gegevens in van het inschrijfformulier upload 3 foto’s van werk dat je in de laatste twee jaar hebt gemaakt en verstuur!

Waarom opgeven in een groep?
Samen weet en kun je meer dan alleen! Er zijn veel kunstenaars die samenwerken met technici, programmeurs, wetenschappers, vormgevers, filosofen, acteurs, dansers… noem het maar op! Het is leuk om ideeën samen te kunnen delen en iedereen kan doen waar hij/zij goed in is. Samenwerken kan dus een heel origineel beeldend werk opleveren.

Wij willen meedoen als groep. Wat moet ik doen?
Vul de gegevens in van het inschrijfformulier upload het conceptplan. In dit conceptplan omschrijf je het idee, welke technieken daarbij komen kijken, wat ieders rol is en een aantal schetsen, collages, of materiaalonderzoeken waaruit blijkt dat het idee te realiseren is.

Wanneer weet ik/wij of ik ben genomineerd en deelneem aan de expositie?
Op basis van jouw ingestuurde werk (individueel) of het conceptplan (groepswerk) krijgt de nominatie commissie een beeld van het beeldende werk. Word je genomineerd voor de finale? Dan ontvang je tussen 8 oktober en 5 november gelegenheid om 3 nieuwe werken te maken of om het groepsconcept uit te voeren!

Tot wanneer kan ik me inschrijven?
Je kunt meedoen door je in te schrijven voor 5 oktober 2018.
Je ontvangt dan vanzelf een bevestiging. Op 8 oktober worden de finalisten bekend gemaakt!

De Zilveren Kei was oorspronkelijk een stimuleringsprijs voor jong beeldend talent (18 t/m 24 jaar) geïnitieerd door de Gooi- en Eemlander.
Vanaf dit jaar wordt de Zilveren Kei georganiseerd met een aangepast concept.  De Zilveren Kei richt zich op het ontwikkelen van talent bij leerlingen van 14 t/m 18 jaar. Het doel is om alle leerlingen een podium te bieden om hun talent te laten zien aan een breed publiek en creativiteit te ontplooien. Naast individuele inzendingen is het dit jaar ook mogelijk om met een groep deel te nemen. Er is voor deelname van groepen gekozen om multidisciplinaire kunstvormen en samenwerking te stimuleren.  In het voorbeeld van een animatiefilm kan een tekenaar met een animator samenwerken. Een lichtinstallatie kan een combinatie zijn van talenten in techniek en beeldende vorming.

Wat kun je als docent voor de leerling betekenen?
Meedoen aan de Zilveren Kei is op initiatief van de leerling. Zijn er leerlingen met interesse en potentie? Stimuleer hen vooral zich in te schrijven!
Het is fijn als je de leerling steun biedt: een lokaal om in te werken, beschikbaar stellen van materiaal en gereedschap, samenstellen van een groepje die elkaar aanvult in kennis en vaardigheden of bijvoorbeeld het begeleiden van een samenwerking of het opzetten van een plan. Het is helemaal fijn als er tijdens de lessen tijd besteedt kan worden aan concepten voor de Zilveren Kei!

Wat is de meerwaarde?
Als project sluit de Zilveren Kei aan bij onderwijsdoelstellingen zoals vakintegratie, ontwikkelen van probleemoplossend denken, ontwikkelen van creativiteit, samenwerking, samenwerking met instellingen. Er kan mogelijk ook binnen de lessen aan de Zilveren Kei gewerkt worden in een project, tijdens CKV lessen of bij kunstvakken.
Maar er is meer mogelijk! We werken graag met de leerlingen samen: een project vóór en door leerlingen. Er is ruimte voor leerlingen om ideeën in te brengen en uit te voeren en deel te laten nemen aan de organisatie. 

Wie organiseert de Zilveren Kei?
De Zilveren Kei wordt dit jaar georganiseerd door Stichting Grafisch Atelier Hilversum en Kunstenaarsvereniging GSA met financiële ondersteuning van Gemeente Hilversum, Stadsfonds Hilversum en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Partners van het project zijn het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid, Museum Hilversum, Bibliotheek Hilversum en Arte Temporale.
Het project heeft geen commerciële doelen.

 
Tot slot
Om de Zilveren Kei tot een betekenisvol project te ontwikkelen voor de leerling komen wij graag in contact met docenten voor het vormen van een klankbord. Heb je interesse? Mail dan naar info@zilverenkei.nl

Op de agenda:

5 oktober 2018
Sluiting inschrijving

8 Oktober 2018
Bekendmaking Finalisten

10 november 2018
Opening finale expositie in Museum Hilversum (onder voorbehoud)

24 november 2018
Prijsuitreiking van de juryprijs en de publieksprijs

Creativiteit is het vermogen om verbanden te leggen tussen ervaringen om tot nieuwe oplossingen te komen. Iedereen is creatief en creativiteit ontplooit zich als er tijd en ruimte geboden wordt om met een uitdagende opdracht op onderzoek uit te gaan. Autonomie, betrokkenheid en eigenaarschap vergroot daarbij het doorzettingsvermogen. De Zilveren Kei is een wedstrijd om juist dat onder de aandacht te brengen en te stimuleren. Meedoen aan de stimuleringsprijs is dan ook vanuit de eigen motivatie.

De doelstelling van de Zilveren Kei is om leerlingen een podium te bieden. Dit beperkt zich niet alleen tot het inleveren van beeldend werk. De Zilveren Kei heeft potentie om breder op talent in te zetten door leerlingen actief te laten deelnemen aan de organisatie van de Zilveren Kei.

De Zilveren Kei is een samenwerkingsproject tussen Grafisch Atelier Hilversum en Kunstenaarsvereniging GSA met ondersteuning van Gemeente Hilversum.